ul#list-nav { list-style:none; margin:20px; padding:0; width:525px } ul#list-nav li { display:inline } ul#list-nav li a { text-decoration:none; padding:5px 0; width:100px; background:#FF0099; color:#eee; float:left; text-align:center; border-left:1px solid #fff; -moz-border-radius: 5px; } ul#list-nav li a:hover { background:#FF6699; color:#000 -moz-border-radius: 5px; }

Thursday, April 18, 2013

denim oh denim

hai semua. hari ini sy nak carita pasal denim. apa yang membuatkan sy caerita pasal denim ialah sy akan menggunakan fabric ini sebagai material untuk collection sy semester akhir ini.

why i choose denim in my collection?

ini kerana, denim adalah pakaian harian yang sering digunakan oleh setiap orang. hampir setiap orang akan ada jeans kan? that's why sy gunakan denim sebagai material asas. so, setiap hari sy akan explore everything about manipulation technique untuk fabric denim ni. ye lah, takde la orang tgk denim sy just denim biase2 je, walaupun denim printed dah macam2 ade kat pasaran. tapi sy cube dan cube jugak.

setiap season kite boleh lihat koleksi denim akan muncul. ramai yang cakap denim ni mcm dah outdated, tapi sy tgk yang bercakap tu pun pakai jeans. so, knp nak pakai even dah outdated kan? mcm2 koleksi denim yang keluar, baik untuk haute couture, medium lavel, or lower lavel. dan mcm2 fesyen dah di gayakan. antara teknik yang digunakan ialah:

1) bleaching



2) tie and dye


3) printed


4) embroidery


5) patch work


menarik kan. sy pun nak pakai cm ni. huhu...fun, experimental and i'm addicted playing with it. mesti nak cube banyak kali, playing with color, texture, dan mcm2 lagi lah. kalau korang nak try pun boleh. jeans2 lame korang tu, buat mcm2 ni, msti fun punye lah! tutorial pun banyak kat youtube tu. 

sekian, bye2

2 comments:

  1. salam kenal blogger. jom join GA nina yeaaa :)

    ReplyDelete